АНАЛІЗ ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНОГО АПАРАТУ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ - Холодов, Сергій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті проаналізовані наукові підходи до понятійно-категоріального апарату дослідження механізмів публічного управління у сфері соціального захисту ветеранів війни. На підстави проведеного аналізу зазначено, що поняття «механізми публічного управління» в контексті соціального захисту ветеранів війни визначається як сукупність організаційних, правових, фінансових та процедурних інструментів, за допомогою яких держава реалізує політику підтримки ветеранів. Ці механізми є посередником між нормативно-правовими актами, що закріплюють права ветеранів, і практичними результатами для громадян, такими як соціальні виплати, пільги, медична та психологічна допомога, соціальні послуги та програми реінтеграції. У науковій літературі підкреслюється багатокомпонентність механізмів, що включає: інституційний компонент (державні органи, місцеве самоврядування, громадські організації ветеранів), нормативно-правовий компонент (закони, підзаконні акти, регламенти надання послуг), організаційно-управлінський компонент (планування, координація, контроль і моніторинг), фінансово-ресурсний компонент (бюджетні кошти, трансферти, гранти). Дослідження показують, що ефективність цих механізмів визначається взаємодією центральних і регіональних органів влади, громадських організацій ветеранів і недержавних провайдерів соціальних послуг, прозорістю процедур, чіткістю повноважень та наявністю системи моніторингу та оцінки результатів. Науковці підкреслюють, що інтегрований підхід, який поєднує правову, соціальну, економічну та психологічну підтримку, є ключовим для реалізації ефективної політики соціального захисту ветеранів війни. Категорія «соціальний захист» у цьому контексті виступає як цільова функція державного управління, а не лише як соціальна програма або пакет пільг. Вона передбачає реалізацію прав ветеранів, забезпечення їх соціальної стабільності, підтримку матеріального і психологічного добробуту та інтеграцію у суспільство. Зазначено, що механізми публічного управління у сфері соціального захисту ветеранів війни слід розглядати як комплекс організаційних, правових, фінансових та процедурних інструментів, за допомогою яких держава реалізує політику підтримки цієї категорії громадян. Вони забезпечують перетворення стратегічних цілей соціальної політики на конкретні управлінські дії, спрямовані на захист прав ветеранів, їх соціальне забезпечення та інтеграцію у суспільство.