ПУБЛІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ В УКРАЇНІ: ВІД ІНФОРМАТИЗАЦІЇ ДО ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Слободян, Олександр (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
Проведено комплексний аналіз еволюції публічного регулювання розвитку регіонів України крізь призму переходу від інформатизації до цифровізації. Обґрунтовано, що сучасна парадигма публічного управління на регіональному рівні ґрунтується на багаторівневості, мережевій взаємодії, партнерстві та використанні інноваційних цифрових інструментів, які трансформують регіон у відкриту, адаптивну соціально-економічну систему. Систематизовано ключові етапи розвитку електронного урядування в Україні – від створення інформаційних ресурсів й інтерактивних вебсайтів до формування інтегрованих цифрових порталів і єдиної цифрової системи державного управління. З’ясовано, що ці процеси мають нормативно-правове підґрунтя та відображають поступовий і логічний перехід державної політики від інформатизації до повномасштабної цифрової трансформації. Особливу увагу приділено аналізу правових документів, які визначили цифровий вектор розвитку публічного управління та регіональної політики, зокрема Закону України «Про національну програму інформатизації», концепцій розвитку інформаційного суспільства, цифрової економіки та цифрового порядку денного України. Акцентовано на ролі євроінтеграційних процесів і гармонізації законодавства з нормами ЄС у формуванні сучасної моделі цифрового врядування. Розкрито інституційні засади реалізації цифрової трансформації в контексті реалізації Україною ї інтеграційних прагнень. Крім того, охарактеризовано діяльність ключових органів публічного управління та інструменти оцінювання цифрового розвитку регіонів в Україні. Установлено, що визначальне місце посідає Мінцифри, який до того ж запровадив індекс цифрової трансформації регіонів і громад. Водночас окреслено основні виклики цифрових перетворень, зокрема кадрові, інфраструктурні, фінансові та безпекові, подолання яких є передумовою підвищення ефективності публічного регулювання та сталого розвитку регіонів України.