РОЗВИТОК ІНСТИТУЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Лихач, Юлія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті здійснено огляд пріоритетних напрямів реалізації державної політики європейської інтеграції, приділено увагу діяльності вищих органів публічної влади щодо вступу України до ЄС, окреслено основні фактори, що можуть сприяти посиленню інституційної спроможності та кадрового потенціалу органів державної влади, відповідальних за виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. Наголошено, що для розвитку спроможності системи державного управління забезпечувати реалізацію політики європейської інтеграції необхідно сформувати нову генерацію публічних службовців, які забезпечать ефективність внутрішньої державної євроінтеграційної роботи та зможуть гідно представляти Україну на переговорах, в інституціях ЄС і разом з експертами держав-членів ЄС формувати майбутні політики ЄС. Виокремлено ключові елементи посилення інституційної спроможності органів державної влади у сфері євроінтеграції: формування вимог до професійної компетентності фахівців, залучених до переговорів і вироблення політики щодо вступу до ЄС, а також систематична підготовка службовців, відповідальних за виконання зобов’язань України у цій сфері. Визначено виклики та запропоновано практичні рекомендації для посилення інституційної і кадрової спроможності державних органів щодо виконання зобов’язань, у тому числі щодо приведення законодавства України до права ЄС, підготовки до переговорного процесу, зокрема шляхом започаткування нових проєктів МТД, а також розвитку співпраці з подібними інституціями в країнах ЄС та державах-кандидатах на членство в ЄС. Обґрунтовано необхідність розроблення програм та організації навчання державних службовців за такими напрямами: секторальне законодавство ЄС; знання стандартів ЄС у відповідній сфері політики та заходів з адаптації законодавства; теорія і практика переговорного процесу; розробка аналітичних документів (позицій, звітів, аналітичних записок); процес наближення українського законодавства до права ЄС.