ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА У ДОБУ ЦИФРОВИХ КОМУНІКАЦІЙ - Пасічник, Василь; Алексишинець, Валерія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті розглядається значення інформаційної політики в рамках сучасних держав, зокрема в епоху, коли цифрові комунікації стали центральним інструментом управління. Оскільки такі технології, як штучний інтелект, великі дані та віртуальна реальність продовжують розвиватися, цифрові комунікації відіграють все більш важливу роль у зміні соціальної динаміки та відносин між державою та її громадянами. Цифровізація, особливо у сфері державного управління, набула значного значення з огляду на швидкі глобальні зміни в технологічному ландшафті. Країни в усьому світі докладають узгоджених зусиль, щоб оптимізувати свої адміністративні функції, покращити якість і швидкість послуг, а також забезпечити як прозорість, так і доступність через цифрові платформи. Тема цифровізації в управлінні є особливо актуальною на тлі масштабних технологічних змін, які змінюють суспільство. Сьогодні існує нагальна потреба урядів адаптуватися до цих трансформацій, щоб відповідати зростаючим очікуванням щодо ефективності, оперативності та підзвітності. Різні країни використовують цифрові технології для реформування своїх систем державного управління. Зокрема, у статті аналізуються підходи Данії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, Фінляндії та України, підкреслюючи як успіхи, так і проблеми, з якими ці країни зіткнулися у впровадженні цифрових систем у своїх державних секторах. Окрім оцінки технічних аспектів цифрової трансформації, важливим є рівень довіри населення до нових технологій та державних послуг. У статті детально розглядається, як громадяни сприймають ці інновації та як їхня довіра або її відсутність може суттєво вплинути на успіх ініціатив цифровізації. Взаємозв’язок між технологічною інфраструктурою держави та довірою до неї з боку суспільства є ключовим фактором у визначенні ефективності цифрового управління. Це дослідження підкреслює важливість не лише зосередження уваги на технологічних досягненнях, а й звернення до соціальних і політичних факторів, які формують сприйняття цифрових інструментів громадськістю.