СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ЦИФРОВОГО РОЗВИТКУ: ЗМІСТОВНА ОЦІНКА ПРОЄКТУ СТРАТЕГІЇ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЙ УКРАЇНИ ДО 2030 Р. - Бут, Юрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті здійснено системний аналіз змістової складової проєкту Стратегії розвитку сфери електронних комунікацій України до 2030 р. Дослідження проведене з позицій сучасного стратегічного планування в умовах прискореної цифрової трансформації, що є ключовим чинником розвитку держави та суспільства у XXI ст. Внутрішню логіку документа розглянуто в контексті взаємозв’язку між стратегічними цілями, підцілями та напрямами реалізації. Проаналізовано релевантність виявлених проблем та обґрунтованість запропонованих шляхів їх розв’язання, що є фундаментом для ефективної реалізації Стратегії. Окрему увагу приділено відповідності стратегічного документа міжнародним підходам та найкращим практикам. Зокрема, проведено порівняльний аналіз із ключовими рамковими програмами, такими як EU Digital Decade (Європейська цифрова декада), що визначає амбітні цілі Європейського Союзу у сфері цифрового розвитку, а також OECD RBM Framework (Система управління, орієнтована на результати, ОЕСР), яка задає стандарти для ефективного публічного управління. Це дозволило визначити можливі сфери для посилення впливу Стратегії на соціальну інтеграцію та інституційну спроможність. За результатами проведеного аналізу сформульовано конкретні рекомендації, спрямовані на вдосконалення індикативної системи Стратегії, що дозволить більш точно вимірювати прогрес та ефективність її реалізації. Запропоновано шляхи змістовної деталізації для кращого розуміння вихідних умов та обґрунтування пріоритетів. Ключовим аспектом рекомендацій є необхідність інтеграції соціального виміру у цифрову політику, що передбачає врахування потреб усіх верств населення, забезпечення інклюзивності та подолання цифрового розриву. Стаття підготовлена в межах дослідження механізмів цифрових трансформацій у сфері публічного управління в Україні, що обумовлює її практичну цінність та внесок у розробку ефективної державної політики.