РОЗВИТОК КОНЦЕПЦІЇ ЛЮДИНОЦЕНТРИЗМУ В СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Бурик, Зоряна (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті розглядаються ключові аспекти розвитку концепції людиноцентризму в системі публічного управління, зокрема, зміни в підходах до визначення цілей, стратегій та інструментів управління, які зорієнтовані на задоволення потреб та очікувань громадян. Автор систематизує та аналізує результати досліджень у галузі соціології, політичних наук та публічного управління для визначення основних тенденцій в еволюції людиноцентричних підходів. Додатковий акцент робиться на впливі глобалізації та розвитку інформаційних технологій на взаємодію між владою та громадянами. Результати дослідження можуть бути корисними для фахівців у галузі публічного управління, які зацікавлені в удосконаленні стратегій та інструментів, спрямованих на активну участь громадян у прийнятті рішень та формуванні політик. У даному дослідженні розглядається еволюція концепції людиноцентризму в контексті системи публічного управління. Автор аналізує історію розвитку цієї концепції, відзначаючи основні парадигми та зміни, що відбулися в сучасний період. Особлива увага приділяється впливу соціокультурних та технологічних трансформацій на переосмислення ролі людей у публічному управлінні. Дослідження базується на аналізі актуальних теоретичних підходів та практичних прикладів реалізації людиноцентричних стратегій в сучасних умовах. Також у роботі звертається увага на виклики та перешкоди, які можуть виникнути під час впровадження людиноцентричних підходів у систему публічного управління, і пропонується аналіз стратегій їх подолання. Висновки дослідження спрямовані на сприяння подальшому розвитку і вдосконаленню публічного управління з урахуванням активної участі та потреб громадян. Зазначено, що сучасні підходи до питання розвитку концепції людиноцентризму в системі публічного управління свідчать про стрімкий рух суспільства в напрямку більшого визнання та участі громадян у формуванні політики, а це відкриває нові можливості для спільної побудови сучасного, відкритого та справедливого суспільства.